ASBEST I GAMLE FRITIDSHUSE

 

Indtil 1980 var asbest et meget benyttet materiale i byggebranchen.

Det skyldes hovedsageligt at asbest ikke kan brænde og derfor et naturligt valg ved brandsikring. Desuden havde det vist sig at være et meget holdbart materiale i forhold til belastninger som vejrforhold og slidtage – f.eks. vurderes det at eternit tagplader med asbest kan holde mellem 40 og 60 år.

Asbest er kun farligt, når fibrene frigives til luften og dermed kan indåndes.

Derfor er det ikke farligt at bo i et hus, hvor der er anvendt asbest i byggematerialerne, så længe at materialet ikke, på nogen måde, er ødelagt eller beskadiget. Ved asbestholdigt materiale, der har fået slag, er knækket eller blevet gennemvædet, er anbefalingen at det fjernes.

Asbest i Kalmar-huse

Ejer du eller køber du et Kalmar-hus fra før 1986, er der sandsynlighed brugt asbestholdige byggematerialer.

Frem til 1980 blev der bl.a. anvendt materialer med asbest i tag- og loftkonstruktioner. Fra 1980 frem til 1986 blev der anvendt bølgeeternit, der indeholdte asbest.

Kalmar-huse har altid samvittighedsfuldt fulgt det gældende byggereglement og prompte standset brugen af problematiske stoffer, så snart disse blev forbudte, derfor findes der heller ikke asbest i loftskonstruktionen på Kalmar-huse efter 1979.

Herunder kan du se hvordan Kalmar-huse byggede frem til 1979 – med asbest. Og en byggetilladelse starten af 1980 – uden asbest.

Er du fortsat usikker på om dit Kalmar-hus har asbest materialer kan du se tegninger af dit hus og sammenligne med nedenstående bileder, på enten www.weblager.dk, www.filarkiv.dk eller www.ois.dk, hvor du blot indtaster din adresse. 

Asbest – Alt du skal vide

www.colego.dk kan du læse mere om asbest og finde hjælp, samt indhente tilbud. 

Katalog_asbest-i-tagkonstruktion
Asbest i Kalmar-huse inden 1980 (Klik for stort billede)
Byggesag-1980-asbesstfri
Byggetilladelse fra 1980 – uden asbest i konstruktionen (Klik for stort billede)

Kan vi hjælpe dig?

Som udgangspunkt skal du kontakte specialister til håndtering af asbest i din bolig. Men har du spørgsmål, som du tror vi kan hjælpe dig med, er du velkommen til at kontakt os på 76 56 10 11